”Min sidste vilje” – få hjælp fra bedemand Peter Honoré

”Vi bliver kontaktet af mange, som har taget tilløb i årevis. Erfaringen er hver eneste gang, at der er stor glæde, når det er gjort. Også blandt de pårørende, når dagen så kommer, og ”Min sidste vilje” skal i brug.”

Bedemand Peter Honoré, Svendborg Begravelsesforretning

Her er bedemandens fem huskeråd til at få gjort sig de overvejelser, der for mange er rigtig svære

  • Husk… Det er dig, der bestemmer, hvordan det skal foregå, når du en dag skal herfra. Har du nogle særlige ønsker, så kan du på den her måde sikre, at dine ønsker bliver opfyldt.

  • Husk… Der er hjælp at hente hos bedemanden. Vi kommer også gerne ud til dig privat og rådgiver undervejs, så der er styr på det hele.

  • Husk… ”Min sidste vilje” er ganske uforpligtende og koster ikke noget at udfylde. Den kan også altid ændres, hvis man får nye ønsker.

  • Husk… Du kan have ”Min sidste vilje” liggende hos bedemanden, en kopi hjemme og/eller ved pårørende. Det er op til dig.
  • Husk… Der kan være mange forskellige grunde til udfylde ”Min sidste vilje”. Nogle vil være sikker på at bestemme selv. Andre gør det for at hjælpe de pårørende. Du skal gøre det for din helt egen.

Ægtepar fra Svendborg skrev ”Min sidste vilje”
– fik ro i livet med styr på slutningen

Jytte og Mogens Græns har helt styr på, hvordan det skal foregå, når de en dag siger farvel til livet. De har skrevet ”Min sidste vilje” med klare ønsker om alt fra tøj, sange og blomster. At det er skrevet ned, giver ro til at nyde tilværelsen. Og så skal børnene hverken bekymre eller blande sig.

De har levet det meste af livet sammen. Jytte og Mogens, mødtes til en juletræsfest for en menneskealder siden. De har netop modtaget brev fra dronningen i anledning af deres krondiamantbryllup. De har begge rundet de 80 år og elsker at se håndbold i tv. Hver gang favoritholdet scorer bliver der lige givet en highfive i sofaen. Medmindre Mogens lige tjekker Facebook eller downloader nye apps til mobilen.

Der er fuld fart på livet, men datoen på dåbsattesten har sat gang i tankerne. Selvom Jytte helst var det foruden.

”I starten er det jo ikke noget, man rigtig bryder sig om at tale om. Men det bliver jo aktuelt på et tidspunkt,” erkender Jytte Græns.

Manden Mogens havde skubbet på i flere år, og en dag blev også Jytte klar til at tale om de svære ting. Sammen fik de noteret ned, hvad de kunne tænke sig den sidste dag på jorden. Og efter samtale og rådgivning fra bedemand Peter Honoré fra Svendborg Begravelsesforretning fik parret udfyldt den lille folder ”Min sidste vilje”.

”Jeg skal have den uniform på, som jeg har gået i i over 40 år,” fortæller Mogens Græns, der er pensioneret Falck-redder og har gemt en uniform til livets sidste køretur.

”Ja, vi har jo skrevet, at vi skal køres i en Mercedes, men nu har bedemanden skiftet bil, så det må vi have lavet om,” griner de begge.

I den lille folder med plads til de store tanker har Jytte og Mogens noteret, hvilke sange der skal synges i Thurø Kirke. Og at de begge skal brændes. Vi skal ind i varmen, fortæller Mogens muntert. Han kan godt lide at lave lidt sjov med døden, så er det lettere at tale om. Og blomsterne står der også noget om. Det skal bare være en buket nede fra købmanden, lyder det med de største smil. Det skal de pårørende ikke bruge en masse penge på. Det betyder ikke noget for Jytte og Mogens.

Men det betyder noget, at de er blevet enige om, hvordan det skal være for den ene og den anden. Og at det nu er på plads. Både det ældste af deres fire børn, bedemanden og dem selv har et eksemplar i skuffen til den dag, det skal bruges. Og det giver en god følelse.

”Så kan vi dø roligt til den tid, og børnene ved, hvad der skal ske,” lyder det fra Jytte, der beskriver en følelse af skuldre der sank på plads, da ægteparret gik ud fra bedemand Peter Honorés kontor, og det hele var ordnet.

Hjælp til de efterladte i en svær tid
Også de pårørende er glade for, at Jytte og Mogens har udfyldt den her lidt anderledes ønskeliste.

”Det er beroligende som datter at vide, at den dag de ikke er her mere, så skal vi ikke tage stilling til, hvordan de gerne vil have det,” siger Susanne Jutta Græns Rasmussen, der er den ene af Jytte og Mogens’ fire børn.

”Man kan jo være i krise som pårørende, også selvom ens forældre er oppe i årene. Og så er det rart ikke at skulle have den byrde. Lige meget hvor mange børn, der er til at tage stilling til tingene.”

Mogens Græns anbefaler alle – uanset alder – at få skrevet ønskerne ned. Det giver ro og glæde for de pårørende, men mest af alt for én selv. Det handler jo ikke om, at børnene skal blive enige. Det handler om at Jytte og jeg skal blive enige, mener Mogens. Og det har de nu fået skrevet ned på et stykke papir, som de håber først skal i brug om lang tid. Der er stadig mange dage, der skal nydes i fællesskab, mange håndboldkampe, der skal ses og mange fødselsdage, der skal fejres med børnebørn og oldebørn. Men ingen kender slutdatoen.

”Hvis det er sådan, at man pludselig hopper af, så er det altså ikke for tidligt at skrive, hvad du kunne tænke dig, når du ligger i kisten,” slutter Mogens.